Bandolers

 

Can sola es troba al municipi de Vilobí d’Onyar, a la comarca de la Selva. Ens trobem a prop dels límits del territori que conforma el massís de les Guilleries, on hi va haver molta activitat de bandolers durant la primera meitat del SXVII, els quals comptaven amb la simpatia de la pagesia que hi vivia, sotmesa a la política i el poder autoritari del monarca Felip IV. Aquest havia portat el país a la crisi i, anys després, els duria a la guerra dels Segadors.

En aquests boscos, en Joan Sala, més conegut com en Serrallonga, esdevingué una llegenda. Va ser protagonista de nombroses històries sobre robatoris, amors i traïcions. Fou perseguit durant molt de temps per secundar el grup dels Nyerros, fins que finalment, i degut a una emboscada, fou capturat i executat al 1634.

 

L’eix d’animació

Quan  l’autocar de l’escola arriba al camí de sorra de Can Solà, els bandolers i bandoleres ja l’han vist, i preparen una emboscada abans d’entrar a la finca. Els hi encanta jugar amb el factor sorpresa, tal i com es feia temps enrere.

A la banda són tan desconfiats, que en un primer moment no se’n refien de qualsevol. Seran cadells aquests vailets?  No volen que vinguin a prendre als pobres els pocs bens que tenen.

Un cop els bandoles/es s’han presentat, els infants fan un pacte de lleialtat amb els bandolers i bandoleres, els Nyerros i, durant la seva estada, es formaran i entrenaran per aconseguir formar part de la banda.

A més a més, coneixerem les veritables intencions d’en Miquel Barfull, descobrirem qui és en realitat en Joan Sala i ens enfrontarem amb ell a qui el vulgui atrapar.

Aprendrem la cançó dels bandolers, crearem la nostra pròpia bandera, farem sortides al bosc, aguditzarem els sentits fent tir amb arc, llançament amb cerbatanes,  jugarem a "el mur", als jocs del silenci, entre d'altres.

L’última nit, farem el tancament de l’eix i celebrarem que els Nyerros ara compten amb més membres!

VISCA ELS NYERROS I VISCA EN SERRALLONGA!